Mleko migdałowe

Gaja Garden

Pisałam o nim już wcześniej w notce O migdałach, migdałowym mleku, kobiecości, miłości i odkrywaniu boskiej tajemnicy, ale doszłam do wniosku, że warto mu poświęcić także osobne miejsce..

Mleko migdałowe

to zamiennik mleka krowiego stworzony z pasty migdałowej, która była również podstawą wielu dań kuchni średniowiecznej. W przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani cholesterolu, dlatego może być używany jako jego substytut. Jest to rodzaj mleka, które pojawia się w wielu przepisach średniowiecznych na potrawy wielkopostne, lub innych jako zastępnik mleka krowiego.

W średniowieczu mleko migdałowe miało nazwę zlatynizowaną : amygdalate. Było powszechnie spożywane w krajach europejskich od Półwyspu Iberyjskiego do Azji Wschodniej.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleko_migdałowe

Mleko krowie? Nie dziękuję..

Fanem mleka migdałowego był między innymi Leonardo da Vinci, który od wczesnych lat życia wyrzekł się mięsa…..

Więcej o wegańskiej diecie Leonarda na blogu:

http://weganizm.blox.pl/2010/01/Weganska-dieta-Leonarda-da-Vinciego.html

a to już przepis na

Przepis na mleko migdałowe:

100g migdałów obranych ze skórki zalać…

View original post 75 słów więcej

Advertisements

Autor: Livia Ether Flow

‚I am the child of Earth and starry Heaven’ Freedom for all living beings and the all worlds.. Deeper than memory.. beyond the time…. i send you blessings where you are ♥ ƸӜƷ ♥ Livia Ether Flow LiRa https://liviaspacedotcom.wordpress.com/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s